Nieuws
New Business Radio-uitzendingen Groene Groeiers
Kansen door actief IMVO risicomanagement
Monitoring voortgang IMVO-convenant voedingsmiddelen
Kwartiermaken voor programma ‘biodiversiteit op je bord’
Bedrijven anticiperen op IMVO wetgeving: nieuw kinderarbeidproject in Nigeria en de Filipijnen
45 innovatieve stikstofoplossingen van Groene Groeiers
Koplopergroep Circulaire Restaurants Haarlem en Rotterdam
Netwerk Groene Groeiers dijt uit
Chefs challenge in Flevoland
Eten als een Pionier
De provincie Flevoland ondersteunt de productie en consumptie van duurzaam geproduceerde Flevolandse voedselproducten. Chef-koks kunnen daarbij een belangrijke rol spelen omdat zij zowel dit soort producten zelf op de kaart kunnen zetten als hun gasten kunnen inspireren om deze ingrediënten thuis te gebruiken. (meer…)
Investeren in biodiversiteit
Oprichting PBAF
Op initiatief van ASN Bank is onlangs het ‘Partnership Biodiversity Accounting Financials’ (PBAF) opgericht. Met dit kennisplatform richten ASN Bank en vijf andere financiële instellingen (ACTIAM, FMO, Robeco, Triodos Bank en Triple Jump) zich op de impactmeting van investeringen die een positieve bijdrage leveren aan biodiversiteit. CREM en PRé Sustainability ondersteunen dit kennisplatform hierbij. (meer…)
Kinderarbeid: specerijen en toerisme
IMVO convenanten en Wet Zorgplicht Kinderarbeid
In de afgelopen jaren voerde CREM in opdracht van bedrijven diverse projecten uit om de problematiek van kinderarbeid in ketens te analyseren en aan te pakken. Het ging ten eerste om metaalketens, zowel primaire ertsen als gerecycelde metalen, waarvoor onderzoek in respectievelijk Peru en Ghana heeft plaatsgevonden. Ten tweede is de kinderarbeid-problematiek voor een aantal specerijenketens in kaart gebracht: komijn uit Turkije, kardemom uit Guatemala en kurkuma uit India. (meer…)
De impact van ASN Bank op biodiversiteit
Het duurzaamheidsbeleid van ASN Bank kent drie pijlers: klimaat, mensenrechten en biodiversiteit. Sinds 2014 werkt CREM samen met de bank aan de invulling van het beleid op biodiversiteit en aan de ontwikkeling van een lange-termijn doelstelling voor dit thema. In 2017 heeft de bank besloten om in 2030 ‘biodiversiteit positief’ te zijn. Dit betekent dat de gezamenlijke impact van alle investeringen van de bank tegen die tijd positief moet zijn. ASN Bank loopt hiermee internationaal voorop. (meer…)
Concrete invulling van natuurlijk kapitaal
Rijkswaterstaat (RWS) ontwikkelt en beheert de nationale weg- en waterwerken, en werkt aan een duurzame leefomgeving. Hoewel ‘natuurlijk kapitaal’ niet vaak als concreet doel terugkomt bij de uitvoering van werken, kunnen expliciet of in de marge opbrengsten worden gegenereerd op dit vlak. Dit is nu geen vanzelfsprekendheid. Natuurlijk kapitaal is een breed concept dat niet altijd makkelijk te begrijpen is, laat staan toe te passen, terwijl het werk van RWS zich daar juist heel goed voor leent. (meer…)
Natuurlijk kapitaal rekeningen
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werkt samen met Wageningen University & Research Centre (WUR) aan zogenoemde ‘natuurlijk kapitaal’ rekeningen voor de overheid. Natuurlijk kapitaal is een breed begrip, waarbij voor deze rekeningen vooral wordt gekeken naar ecosystemen: het bos, de heide, zout water, zoet water, maar bijvoorbeeld ook naar bebouwd gebied (zie: Waarde bos, heide en bebouwde grond in kaart gebracht). (meer…)