Amsterdamse horeca serveert duurzame eiwitten

Op 18 maart 2016 heeft wethouder Choho van gemeente Amsterdam het startsein gegeven voor het project ‘Nieuwe eiwitten op de menukaart’. Twee maanden lang serveren vijf horecagerelateerde locaties in Amsterdam eiwitten die duurzamer en diervriendelijker zijn dan de traditionele eiwitten. Het project ‘Nieuwe eiwitten op de menukaart’ is onderdeel van de Green Deal Verduurzamen Voedselconsumptie van Dutch Cuisine, een samenwerkingsverband van 15 nationale en gemeentelijke overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties.

Dutch Cuisine ging op zoek naar nieuwe eiwitten die onze traditionele, vaak onduurzaam geproduceerde eiwitten kunnen vervangen. Door de culinaire mogelijkheden met de duurzame eiwitten bij een breed publiek bekend te maken, kunnen zij de vraag en de productie ervan in Nederland stimuleren. De vijf geselecteerde eiwitbronnen zijn boekweit, zeewier, Nederlandse bonen, Noord-Amerikaanse rivierkreeft en de Hollandse leghaan. De vijf duurzaam geproduceerde eiwitbronnen worden geïntroduceerd als de Fab Five.

Goed scorende eiwitten

De Fab Five zijn één voor één eiwitbronnen die goed scoren op zowel duurzaamheid, diervriendelijkheid en gezondheid. Bonen, zeewier en boekweit bevatten veel goede plantaardige eiwitten en worden duurzaam geteeld. De Noord-Amerikaanse rivierkreeft is een schadelijke exoot in de Nederlandse wateren. Door consumptie kan de verdere opmars worden voorkomen. De keuze voor het leghaantje heeft nog een extra voordeel. Per dag worden 100.000 pasgeboren haantjes gedood als overschot van de pluimvee-industrie. De haantjes hebben een goed leven en worden gevoerd en met lokale granen. De antibioticavrije haantjes zijn bovendien heel smakelijk.

Horecalocaties

De deelnemende horecalocaties zijn restaurant Bolenius, het Deloitte gebouw, Cordaan zorgcentrum, restaurant Elements en de kantines van gemeente Amsterdam. Bezoekers krijgen uitgebreide informatie over de herkomst van de ingrediënten en de achtergronden van duurzaamheid. Doelstelling van Dutch Cuisine is dat consumenten zich meer bewust worden van de herkomst van hun eiwitten. Om het resultaat te meten, wordt de gasten naar hun mening gevraagd over het gerecht. De informatie helpt om de consumptie van de vijf duurzame eiwitten op te schalen en eiwitten breder verkrijgbaar te maken.

Vernieuwing

De Amsterdamse wethouder Choho (Duurzaamheid) geeft het officiële startsein door bij het ROC van Amsterdam samen met leerlingen te gaan koken.

Wethouder Choho is blij met het initiatief: “In Amsterdam gebeurt ontzettend veel als het gaat om voedsel van stadslandbouw tot nieuwe eiwitten op de menukaart. Als gemeente schrijven we niet voor, maar stimuleren we vernieuwing op het gebied van voedsel alleen maar. In de Agenda Groen heb ik een half miljoen uitgetrokken om voedselinitiatieven te ondersteunen. Mooi om te zien dat hier een generatie koks van het ROC van Amsterdam aan de slag is met nieuwe eiwitten op de menukaart”.

De proef wordt ondersteund door het ministerie van Infrastructuur & Milieu, gemeente Amsterdam, Natuur & Milieu, Albron, Sligro, CREM en Mattmo. CREM, bureau voor duurzame ontwikkeling is verantwoordelijk voor de duurzaamheidsanalyse van de vijf eiwitbronnen en de uitvoering van de pilot.

Contactpersoon: Victor de Lange