Alles wat je altijd hebt willen weten over grondstoffen en biodiversiteit….

…maar nooit durfde te vragen! Welke grondstoffen zitten naar alle waarschijnlijkheid in mijn product of halffabricaat? Zijn deze grondstoffen schaars? Wat is de impact van deze grondstoffen op biodiversiteit en wat kan ik doen om die impact te verminderen? De antwoorden op deze en andere vragen kunnen ondernemers en inkopers straks vinden via de ‘Grondstofscanner’. Deze grondstofscanner wordt momenteel ontwikkeld door TNO, EY en softwareontwikkelaars, in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken.
Eerst voor 64 metalen, later mogelijk ook voor biotische grondstoffen, zoals grondstoffen uit de landbouw.

Handelingsperspectief

CREM en PRé zorgen ervoor dat ook aandacht wordt besteed aan biodiversiteit. Niet alleen aan de impact op biodiversiteit, maar ook aan de afhankelijkheid van biodiversiteit en het handelingsperspectief.
Met deze informatie kunnen bedrijven en inkopers straks zien welke grondstoffen in een product met prioriteit aandacht verdienen en de reden waarom. Belangrijke informatie voor het MVO beleid en reputatiemanagement, maar ook uit het oogpunt van leveringszekerheid. Bovendien kan de informatie door bedrijven goed worden gebruikt in het kader van het ‘Natural Capital Protocol’: de ontwikkeling van een strategie ten aanzien van natuurlijk kapitaal.

De grondstofscanner met de 64 metalen zal in juni zijn afgerond. Daarna wordt gekeken naar verdere uitbreiding.

Contactpersoon: Wijnand Broer